marți, 25 iunie 2013



Dermatita



Dermatita este o inflamatie a pielii ce se manifesta in linii mari prin  iritatii, mancarimi si roseata.
Dermatita poate fi de mai multe tipuri si anume:

-          Dermatita atopica – este cea mai frecvent intalnita si se mai numeste si eczema si se manifesta prin prurit si eruptii cutanate. Cauzele aparitiei sunt pielea uscata, sistemul imunitar slabit si factorii genetici

-          Dermatita de contact – acest tip de dermatita nu este contagioasa si se manifesta prin iritatia pielii la intrarea in contact cu anumite substante cum ar fi: aditivi cosmetici, solutii de curatat, parfumuri, latex, plante, metale, aditivi chimici. Cauzele aparitiei sunt contactul pielii cu metale, aditivi, diverse plante, cauciuc.

-          Dermatita seboreica – se manifesta sub forma unor pete galbui pe anumite portiuni ale pielii scalpului,urechi, fata si mai rar si pe alte parti ale corpului. Cauzele ce determina acest tip de dermatita sunt stresul sau afectiunile neurologice.


-          Dermatita periorala – apare de obicei in jurul gurii sau a nasului si poate fi confundata cu acneea rozacee, acnee adulta sau chiar cu dermatita seboreica. Cauzele aparitiei sunt tratamentele cu corticosteroizi si produsele de machiaj folosite incorect(imprumutate, expirate etc.)

-          Dermatitade staza – apare in special la persoanele care sufera de insuficienta circulatorie periferica, aceasta afectiune poate evolua spre ulceratii si eritem. Cauzele care duc la dermatita de staza sunt venele varicoase, obezitatea, afectiuni cronice, infectii ce afecteaza circulatia la nivelul picioarelor.



            Neurodermatita – apare atunci cand un factor a creat o senzatie de mancarime si persoana respectiva se scarpina repetitiv. De obicei apare la incheietura mainilor, glezne, antebrat si ceafa. Cauzele ce duc la aceasta afectiune sunt pielea foarte uscata, eczemele si iritatiile cronice.



Diagnosticarea si tratarea dermatitei se face numai de catre un medic specialist dermatolog si doar acesta va va da tratamentul in functie de tipul de dermatita de care suferiti.



Prevenirea dermatitei se poate face prin hidratarea corecta a pielii in special picioarele, mainile, spatele si evitati hainele sintetice si foarte stramte, protejati pielea de praf si  solutii de curatat si detergenti, folositi creme hidratante care calmeaza mancarimile si roseata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu